Üroloji, kadın ve erkeklerin üreme ve boşaltım sistemleri ve erkeklerin üreme sistemlerini inceleyen tıp branşıdır.

Tıbbın bu branş dalı hem idrar yollarını ilgilendiren enfeksiyonların tedavisi gibi üriner sistemin cerrahi problemleri dışında kalan rahatsızlıkların tedavisini, hem de idrar yollarını ilgilendiren cerrahi işlemleri bünyesi altında toplar. İdrar yollarını ve üreme sistemini ilgilendiren rahatsızlıkların hepsine birden ürogenital bozukluklar denir.
Ürolojik hastalıklar çoğunlukla yaşlı kadın ve erkeklerde görülebilir.

Hastanemiz Üroloji bolumunde, yetişkin ve çocuk ürolojisi alanlarında muayene, tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir.

Üroloji bölümümüzde genel olarak böbrekler, idrar yolları, mesane, fonksiyon sorunları, idrar tutma sorunları, prostat, penis, ve testis hastalıkları, erkeklerde zührevi hastalıklar, kısırlık, cinsen fonksiyon ve üreme bozuklukları, ürolojik kanserler, çocuk ürolojisi jinekolojik üroloji konularında inceleme ve tedavi gerçekleştirilir.

Üroloji Bölümü’nde Verilen Hizmetler;

Endoskopik Prostat ve Mesane Ameliyatları (TUR Yöntemi)
Çocuklarda İnmemiş Testis Tedavisi
Böbrek Taşları Teşhis ve Tedavisi
Varikosel ve Testis Ameliyatları
Böbrek taşları teşhis ve tedavisi
Endoskopik taş kırma ameliyatları
Endoskopik prostat ve mesane ameliyatları (TUR Yöntemi)
Cinsel işlev bozuklukları teşhis ve tedavisi
Ürodinami problemleri teşhis ve tedavisi
Varikosel ve testis ameliyatları
Erkeklerde kısırlık araştırma ve tedavisi
Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi
Doğuştan veya sonradan gelişen üriner sistem hastalıklarının teşhis ve tedavisi
Çocuklarda idrar kaçırma tedavisi
Sünnet

ISIRLIK TEDAVİSİ: Düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik oluşmamasıdır.Toplumda görülme sıklığı çiftlerin yaklaşık %10-15'ini kapsamaktadır.Erkek kısırlığı,kadın kısırlığı kadın kısırlığı veya açıklanamayan kısırlık şeklinde sınıflanabilir.Kısırlık tedavi edilebilir bir hastalıktır.

 

İDRAR KAÇIRMA AMELİYATI: Son yıllarda hapşırırken,öksürürken idrar kaçırmanın esas nedeninin pelvis tabanındaki destek kas dokusunun yetersizliği olduğu anlaşılması üzerine,mesanenin yukarı doğru çekilmesi yöntemleri terk edilerek,aşağı doğru hareket eden mesanenin daha fazla aşağı doğru gelmesini engelleyen ve mesane tabanına hamak gibi destek sağlayan özel bir madde cerrahi olarak yerleştirmeye başlandı.TVT (Trans Vaginal Tape)adı verilen bu uygulama son derece kolay,nekahet dönemi kısa ve hastanede yatmayı gerektirmeyen günübirlik bir işlemdir.Lokal anestezi ile dahi yapılabilir.
Bu yöntem sayesinde idrar kaçırma tedavisinde önemli bir adım atılmış oldu.Bu yöntemin uzun dönem sonuçlarında oldukça yüz güldürücü olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.Erken dönemde başarı %90'ların üzerinde iken ameliyattan 5 yıl sonra dahi başarı %80'lerin üzerinde olarak bildirilmektedir.

 

TAŞ KIRMA (ESWL): ESWL vücut dışından gönderilen şok dalgalarını idrar yolundaki ve böbreklerdeki taşlar üzerine hedeflenmesi ile bu taşların kırılmasını sağlayan bir yöntemdir.Amaç, taşları ufak parçalara ayırarak idrar yollarından kendiliğinden düşmesini sağlamaktır. İlk olarak 1980'li yıllarda uygulanmaya başlamıştır.Bu yöntemle taşların %90'ından fazlası tedavi edilebilmektedir.

 

LAZERLİ PROSTAT BUHARLAŞTIRMA AMELİYATI: Redlight lazer cihazı ile prostatın buharlaştırılması işlemi iki olumlu özelliği birleştirir:hem minimum travmalı girişimsel bir yöntem olup,hem de kısa sürede etkili çözüm sunan bir yöntemdir.TUR yada açık prostat ameliyatı gibi tedavi yöntemleriyle aynı kısa sürede etkili çözüm sunar.Bu lazer dalgasını bu kadar özel yapan ise kanda absorbe olmasıdır.Hücre düzeyinde hızlı emiliminden dolayı,büyümüş olan prostat dokusunu buharlaştırır ve prostatın etrafını saran ince alanı (1-2 mm derinliğinde)kanamayı engelleyerek onarır.

 

DİYATERMİK (KANSIZ) SÜNNET: İşlem sırasında kanamanın olmaması ve işlem süresinin çok kısa olması nedeniyle çocukların psikolojik olarak etkilenmesi çok düşük oranda olup,kanama olmaması,yaranın hızlı ve düzgün bir şekilde iyileşmesini ve enfeksiyon riskini de bir o kadar oranda azaltmaktadır.Sünnet sonrasında ise ilave bir bakım veya pansuman bu yöntemde gerekmemektedir.
Son yıllarda yurt içi ve yurt dışında yapılan bir çok bilimsel araştırma da (diyatermik) kansız sünnet önemle tavsiye edilmektedir.

 

KAPALI BÖBREK TAŞI AMELİYATI: Bu yöntemde anestezi altında vücut dışından (böğürden)böbreğe küçük bir delik açılarak girilir ve büyük taşlar, bu delikten yerleştirilen özel cihazlar kullanılarak önce kırılır daha sonrada vücut dışına alınır.Bu ameliyat yönteminin en büyük avantajı büyük taşların tedavisinin kolaylıkla sağlanmasının dışında, vücutta büyük bir keşi olmadığı için ameliyat sonrasında ağrı,hastaların günlerce yatağa bağlı kalması gerekmez.Açık ameliyatlara göre nekahet dönemi çok kısadır.Tecrübeli ellerde komplikasyon oranı düşüktür.

Paylaş:

Etiketler: Üroloji,